L’apassionant tasca de construir un país nou. La nova Constitució.

20150226_210050 Dins l’assemblea ordinària de febrer de la nostra territorial, hem tingut la sort de comptar amb Sebastià Sardiné, de la sectorial de Juristes per la independència, Màster en Comerç i Legislació Internacionals, Diplomat en Màrqueting a Internet, Diplomat en impostos i altres especialitats, Assessor d’empreses, consultor i també impulsor de Consulta popular “per a la independència “. També ha escrit una dotzena de contes i una novel·la. Sebastià Sardiné ens va explicar que actualment coexisteixen tres projectes de constitució més una de provisional que servirà per articular la transició.

La mes coneguda és la que lidera el jutge Santiago Vidal, també hi ha el projecte constitucio.cat i finalment la que està elaborant la sectorial de juristes d’ANC. Els tres projectes tenen en comú que construeixen una constitució de baix a dalt, amb la societat civil la protagonista. Cal fer entendre als polítics que son mandataris, es a dir, representen el mandat del poble, i per tan, encara que en última instància haurà de ser el parlament qui aprovi la nova constitució, aquesta ha de néixer i ser participada per tota la societat.

Ens explica Sardiné que l’esborrany de constitució de la sectorial, proposa dues cambres de representació, el Parlament i un Consell de Cent, format a parts iguals per ajuntaments, professionals destacats i qualsevol persona de la societat que hi vulgui participar. També ens comenta que algunes idees son agafades de les constitucions suspeses pels Decrets de Nova Planta promulgats per Felip V de Castella (Felip IV d’Aragó).

En paral·lel als tres projectes de constitució, hi ha el projecte de constitució provisional. Aquesta última, molt més tècnica i amb menys contingut polític, te com a objectiu garantir que el dia D+1, tot continuarà funcionant. Defineix tots els automatismes, sobretot a nivell legislatiu, que caldrà activar un cop iniciada la desconnexió (des del cobrament de les pensions fins a la continuïtat de judicis oberts en el sistema judicial espanyol, per exemple).

Ens comenta que cada generació hauria de tenir l’oportunitat de modificar i actualitzar la constitució. Penseu que actualment, per la majoria de població espanyola, la constitució actual ha estat feta pels seus avis. Se’ns dubte estem en un moment apassionant i únic, tenim l’oportunitat de fer una constitució moderna, eficaç i participativa. Penseu que ni que sigui perquè serà la última, serà la més moderna del mon!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s