L’HISTORICIDI DE CATALUNYA, SEGONS BILBENY.

CIMG9515Mataró, 19 de febrer de 2014.- “No es pot construir un estat lliure amb una història segrestada” ha dit Jordi Bilbeny a l’auditori de la Fundació Iluro de Mataró.

Davant una audiència de més de cent persones, en una conferència organitzada per l’Assemblea Nacional Catalana, l’investigador arenyenc ha repassat la censura a la península des de la Pragmàtica sobre el control de la impremta i estampació de llibres dictada pels Reis Catòlics el 1502.

“La millor manera de mirar endavant és mirar primer endarrere” ha estat el leit-motiv anunciat per Jordi Bilbeny, qui amb la capacitat comunicativa que el caracteritza, ha presentat la seva interpretació de múltiples textos i gravats històrics. Segons la seva visió, les incògnites sobre la procedència de Colom no són res més que una ocultació premeditada, que es va produir anys després dels fets. Mitjançant la censura, l’eliminació i la correcció de documents, Castella va assolir l’objectiu d’esborrar el fet que la conquesta d’Amèrica va ser una empresa de naus i mariners de la Corona d’Aragó.

En la darrera part de la conferència, Bilbeny ha abordat la presumpta terCIMG9516giversació de l’autoria d’obres literàries cabdals. D’acord amb documents que ha presentat, de Baltasar Gracián entre altres, l’autor de La Celestina seria aragonès, l’acció passa a València i l’obra va ser escrita originàriament en català, de manera que el que s’ha conservat és una traducció ─ com provarien diversos trets lingüístics que es poden trobar en el text─. Una afirmació similar ha fet del Quixot, al final de la xerrada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s