CICLE DE CONFERÈNCIES “CAP A LA LLIBERTAT”

Reprenem la nostra activitat en línia amb el cicle de conferències programat per aquesta tardor que porta per títol “Cap a la Llibertat”.

Aquestes conferències s’oferiran a través del canal de Youtube de l’ANC Mataró. L’emissió serà en directe i podreu escriure les vostres preguntes a través del xat del nostre canal. No us les perdeu!

“En una cruïlla històrica”

Data: Dimecres, 30 de setembre a les 19:30h

Ponent: Enric Marin, periodista i escriptor.

Resum: Mentre que l’unionisme espanyol busca un tancament numantí, la proposta del sobiranisme català es pot resumir en més democràcia, més cohesió social i més autogovern. Més democràcia just quan el populisme autoritari amenaça arreu les llibertats fonamentals. Més equitat per aturar l’exclusió social i garantir la igualtat d’oportunitats i el benestar de tothom. I finalment l’autogovern que correspon a un estat europeu per gestionar des de la proximitat, i en un context de globalització, l’economia, la cultura i la política. Tres aspiracions que donen tot el
sentit històric i proporcionen potència política a l’obertura republicana de Catalunya.

“El futur del català depèn de tu”

Data: Dimecres, 14 d’octubre a les 19:30h

Ponent: Mònica Barrieras, lingüista.

Resum: Es va fer la immersió lingüística amb l’objectiu que quan arribessin a l’ensenyament secundari el poguessin fer amb el català com a llengua vehicular. Però a secundària ens hem trobat amb nois que ens diuen que han perdut el català quan han arribat a l’institut. Molts professors fan les classes en castellà. No és tant el fracàs de la immersió en si, sinó que el sistema no es creu la immersió. Ho veu tothom. Sempre hem viscut en aquesta mentida. Crec que no hi ha ningú que tingui el valor de dir ‘hem fracassat’. Tot i això, encara no som en situació irreversible. De la mateixa manera que la independència si no la fa la gent no la farà ningú, la llengua si no la salva la gent no la salvarà ningú. Encara hi som a temps, però no hi fem res.

“L’economia catalana en l’actualitat: del model autonòmic als reptes de futur”

Data: Dimecres, 28 d’octubre a les 19:30h

Ponent: Jordi Angusto, economista.

Resum: L’estat centralista és un model anacrònic que per si sol explica la dramàtica situació espanyola actual, amb un deute públic i exterior dels més grans del món, un sistema de pensions amenaçat de fallida, uns índexs d’atur i de pobresa pels núvols, una enorme desigualtat, una crisi territorial profunda i una qualitat institucional que fa que Espanya lideri per sota la majoria de rànquings internacionals. Analitzarem per què Catalunya ha pogut mantenir el seu pes econòmic, malgrat patir un dèficit fiscal recurrent, i per què no l’han millorat aquelles comunitats amb superàvit fiscal permanent. També explorarem les opcions de futur per a l’economia catalana que van apareixent a l’horitzó.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s