El 1 i 3 d’Octubre a Mataró

1 d’Octubre: el Referèndum

A Mataró es va votar. I tan que es va votar! Molts mataronins varen fer nit als diferents centres electorals, i mots ja van fer ja acte de presència a quarts de 6 del matí.

37469513476_7b26e2f689_zCom sabeu, la Generalitat va habilitar per sorpresa el “cens universal” perquè tothom pogués votar al col·legi que volgués en cas que el que tenia assignat fos clausurat per la policia.

El nostre twitter va estar indicant en tot moment com es desenvolupava la jornada. Degut als atacs informàtics per part de l’estat, durant força hores molts col·legis tan a la nostra ciutat com en d’altres es van aturar completament o van funcionar a mig gas. Les crides a deixar passar en primer lloc a la gent gran van ser molt emotives. Els aplaudiments a la seva sortida, un cop havien votat, es feien sentir.

Les cues, gegants en molts dels col·legis, especialment a Damià Campeny (hi ha qui va fer més de tres i quatre hores de cua) es van resoldre gairebé de sobte al voltant de la 1 de la tarda, quan el sistema informàtic va començar a funcionar amb normalitat. Volem remarcar que molts mataronins vàrem continuar fer guàrdia per poder preservar les urnes, tot i la amenaça de càrregues de la Guàrdia Civil que planàvem com una ombra. En algun moment de la tarda fins i tot es va difondre (el nostre twitter també) una falsa alarma sobre la presència massiva de furgonetes a la nostra ciutat. Això, lluny d’espantar (i espantats ho estàvem), va fer que molts mataronins interrompessin el seu dinar i acudíssin a protegir els collegis.

Un cop acabat, el recompte, molta gent es va bolcar als carrers. Espais com plaça de Santa Anna (Escola Pia), la plaça dels Bous (Damià Campeny) o el passatge Pau Claris (Institut Laia l’Arquera) van estar de celebració.

Veieu la nostra galeria d’imatges aquí.

3 d’Octubre: dues manifestacions històriques

37425355406_9c3ec33660_z3 d’octubre a les 11 del matí: Segons organitzadors, unes 10.000 persones es van aplegar a la manifestació convocada per la Plataforma en Defensa del Referèndum  i pels sindicats com CGT que havien convocat vaga pel 3-0. La més participada de la història de la ciutat. A la manifestació s’hi va barrejar tothom, des dels acollits al dret de vaga promoguda pels sindicats minoritaris abans de l’1-O fins als que van participar en l’aturada general que van impulsar els sindicats com UGT i CCOO, a més de la nostra entitat i Òmnium i amb el suport explícit del govern.

Veieu aquí la nostra galeria fotogràfica

3 d’octubre a les 6 de la tarda: ANC i Òmnium havien convocat per les sis de la tarda davant de l’ajuntament. I els mataronins no van fallar. Milers de persones, molts milers, omplien com mai el centre de Mataró, convocats per la manifestació unitària de rebuig a la repressió policial contra el Referèndum.

37447785952_be442d2c97_z

La concentració van començar amb uns emotius i impressionants cinc minuts de silenci en condemna per la brutalitat policial viscuda el passat diumenge a molts col·legis electorals de Catalunya.

Durant l’acte es va llegir el manifest de les entitats i partits polítics convocants, units a la nova entitat “Mataró per la democràcia”. “La provocació, la brutalitat i el terror policial viscut l’1 d’octubre demostren que se’ns ha imposat un estat de setge per coartar la nostra llibertat”, afirma el manifest. Els crits a favor de la independència i en contra de la repressió policial es van repetir de manera constant entre els assistents. L’acte va comptar amb el cantant mataroní Genís Mayola, que des d’una tarima va fer cantar a tothom himnes d’aquesta i de moltes altres lluites del país, “L’Estaca” de Lluís Llach, així com Els Segadors.

  • Veieu aquí el vídeo amb els impressionants segons finals de l’acte.
  • Veieu aquí la nostra galeria fotogràfica.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s