Acte final de campanya a Mataró: “Diumenge, mudeu-vos, poseu-vos guapos que tot el món ens estarà mirant“

Avui dijous 6 de novembre, a tres dies de la consulta, s’ha celebrat l’acte final de la campanya @araeslhora a Mataró. L’aActe Carme Forcadell 02cte ha omplert el Teatre Monumental amb unes 1000 persones i ha estat presentat per la periodista Dolors Genovès qui en la introducció ha recordat que fa 25 anys va caure el mur de Berlin, i ha afirmat que “diumenge enderrocarem un altre mur, el mur de la vergonya”.

Després de la introducció musical de la Òrrius Jazz Orchestra han intervingut els oradors. L’actor Manel Barceló, acostumat a interpretar dolents èpics i shakespearians ha dit que, en el context actual, no podia triar un dolent de nivell, perquè, l’Estat no n’ofereix cap, només “dolents de xixinabo“.

El periodista Antonio Baños, de l’associació d’independentistes castellanoparlants SÚMATE+ ha intervingut en català, per afirmar que “Aznar tenia raó: Catalunya s’ha trencat. Hem trencat amb la Catalunya vella i ara mirem cap al futur”. Així que, “diumenge, mudeu-vos, poseu-vos guapos que tot el món ens estarà mirant“.Acte Carme Forcadell 01

La intervenció de l’exconseller Joan-Manuel Tresserras ha estat la més fonamentada històricament i sociològica. Ha argumentat que el gir polític que estem vivint significa “un desplaçament de l’hegemonia social”. L’anterior projecte nacional va ser el del noucentisme, en què la burgesia industrial va tractar de regenerar el país i fins i tot l’Estat, però no se’n va sortir. Després del fracàs d’aquell projecte i aquella generació, ha dit Tresserras, Catalunya no ha tingut projecte nacional fins ara matgeix, en què les classes populars i mitjanes ha substituït com a motor les classes dirigents burgeses tradicionals. Les classes populars, en les darreres dècades, s’han format, instruït i il·lustrat i s’han adonat que “només hi haurà país si el fem nosaltres

“El que estem fent és profund, sòlid i transversal”, ha dit Tresserras, “estem fent una regeneració democràtica i de justícia social; no és un projecte identitari, en la nació que estem construint tothom tindrà la identitat que vulgui, el que ens dóna sentit de conjunt és la ciutadania compartida”.

Preguntat per la presentadora sobre què caldrà fer després del 9N, Tresserras ha articulat un full de ruta: “primer, eleccions immediates, per no caure en el parany del calendari d’eleccions estatal de l’any proper, que poden diluir l’objectiu. En segon lloc “aconseguir una majoria parlamentària disposada a declarar la independència”, sigui amb llista conjunta o amb punts programàtics compartits. I tercer, govern de concentració per construir de forma ràpida les estructures d’estat fonamentals i resistir els embats que rebrem en els primers temps de la independència.

  Acte Carme Forcadell 06Xavier Xirgo, director d’el Punt Avui ha parlat del nivell de participació que s’espera o que ens hem de fixar. Ha dit que la xifra és important però no ens ha d’obsessionar: “l’important és la imatge que donem al món i a nosaltres mateixos”. També ha ressaltat que Catalunya ja “s’ha desconnectat d’Espanya”.

Miquel Buch, alcalde de Premià de Mar i president de l’Associació Catalana de Municipis ha destacat l’esperit cívic del moviment sobiranista i l’empenta del municipalisme. El suport de la pràctica totalitat d’ajuntaments del país al projecte l’ha atribuït a dues raons:  la radicalitat democràtica i la proximitat quotidiana amb els veïns dels alcaldes i regidors. Humorísticament l’ha anomenat l'”ara-que-et-veig“: els alcaldes dels pobles petits i mitjans es troben en tot moment amb la població, i hi entra en diàleg.

Per acabar el seu parlament, Buch ha demanat que diumenge, a més de votar, es signi el document de denúncia de l’Estat Espanyol davant les institucions europees.

Ha culminat l’acte la presidenta d’ANC, Carme Forcadell, qui ha dit que més que per la independència, cal “anar a votar per dignitat i per defensar els drets i les llibertats democràtiques”. La independència ja arribarà, ha dActe Carme Forcadell 05it, però ara ens estem jugant això; som independentistes, però abans que independentistes som demòcrates“.

Forcadell ha fet una crida explícita a anar a votar precisament a les 9 del matí, “que es vegi molta cua, perquè el món ens mira”.

Finalment ha argumentat que tal com s’està portant el procés estem sent un exemple per al món sencer, un poble que “aconseguirà la independència i ho farà de manera pacífica, democràtica i votant”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s